Galeria fotografii

co to zaryba ?

Ostatnie komentarze

Stary san hurko Stary san hurko
Strona łowiska: Stary San Hurko
Autor: adamo
Brzana- życiowa ryba Brzana- życiowa ryba
Ale brzana na co wzięła. Niesamowite żyłka...
Autor: Malina
Zbiornik wodny lipka Zbiornik wodny lipka
dotego jeszcze występuje tam karaś złocisty i...
Autor: Fasol
Gospodarstwo rybackie... Gospodarstwo rybackie...
Bardzo przyjemne miejsce, absolutna cisza i...
Autor: mat_1201
Dzida stawy koło... Dzida stawy koło...
witam czy orjetuje sie ktos czy łowisko czynne w...
Autor: bog29

Gotowana, mrożona pszenica

Witam, dziś chciałbym omówić mało używaną przynętę - pszenice.

Wiem, że większość z was zna i umie ją przygotować, ale przygotowanie jej na ryby zabiera trochę czasu, wpierw namoczenie potem gotowanie, i wszystko trzeba zgrać w czasie dosłownie na sam wyjazd. Kłopot jest wtedy, gdy nadejdą upały, samo namoczenie jest problemem, bo pszenice trzeba namaczać od 12-24 godzin. W upale może dojść do fermentacji, czyli pszenica kiśnie, może to być mało wyczuwalny zapach, początek tego zjawiska, ale kiedy rozpoczniecie wędkowanie w letnich temperaturach, po 2-5 godzinach pszenica nie nadaje się na haczyk ani do nęcenia.

Dobrze wiecie, że łowienie na pszenice daje dobre wyniki, a jeśli dodamy do gotowania ziarno konopi (nie za dużo łyżkę stołową na 0, 5kg pszenicy) możemy liczyć na dużą płoć, dodawać można wszystko, czosnek, wanilie, itp.

Na czym polega moja innowacja - już piszę, skończył mi się zapas pszenicy, którą robiłem np. w kwietniu, mamy upały jest lipiec-gorąco, biorę garnek 3 litrowy wsypuje do niego 1/3 pojemności pszenice, płucze ją aż usunę wszystkie śmieci potem zalewam zimną wodą do pełna wstawiam do lodówki moczę 24 godziny. Gotuje na wolnym ogniu w szybkowarze, po ugotowaniu pszenice odcedzam - i to jest ważna sprawa-bardzo dokładnie! Praktycznie na cedzaku gorąca pszenica stygnie. W miedzy czasie szykuje kubeczki po kefirach, serkach, 200ml, 400ml (u mnie w domu takich rzeczy się nie wyrzuca), gdy pszenica jest już letnia to porcjuje do w/w kubeczków i wstawiam do zamrażalnika - ważne temperatura musi wynosić 15-20 stopni C. Pszenica wydobyta po 2-3 miesiącach nadaje się do wędkowania i jeszcze jedno rozmrożona nie nadaje się do ponownego zamrożenia.

Pszenica

Praktykuje tą metodę od 6-7 lat, jadąc w upał na ryby, w jednym pojemniku mam robaki, ciasto, mrożoną pszenicę, która chłodzi wszystko. Na łowisku ziarna pszenicy odklejają się od siebie i rozmrażają.

Z wędkarskim pozdrowieniem Wiesław Rykalski
Adminstrator Koła Dzierżoniów

Fotografia i wpis na życzenie P. Wiesława
Artur Malinowski

Autor: **Malina Złota gwiazda Złoty puchar Medal złoty Medal srebrny Medal brązowy Gruba ryba Gruba ryba Gruba ryba Administrator
Tylko zalogowani użytkownicy mogą pisać komentarze. Zaloguj się i korzystaj bez ograniczeń.
Komentarze
Tytuł: Gotowana, mrożona pszenica
Autor komentarza: Jedrulaz, 2011-05-23 22:28:11
Jedrulaz Super sposób.Likwiduje zjawisko kiśnięcia pszenicy i wydłuża czas stosowania pszenicy na łowisku no i jakiś czas sluży za lodówkę.Pozwolę sobie wykożystać ten sposób.Ciekawe jak zachowalby się pęczak tak przygotowany,cz nie skleiłby się za mocno?Pozdrawiam
Dodaj publikacje, zdobądż punkty i wygraj nagrodę Wędkarz Roku.
Dodaj publikacje artykułu